Beter slapen dankzij melatonine

Beter slapen dankzij melatonine

Heeft u last van slaapproblemen of slapeloosheid? Dan heeft dit mogelijk te maken met een verstoring van het hormoon melatonine. Melatonine speelt een belangrijke rol in het slaap-waakritme van uw lichaam. Het zorgt er onder meer voor dat u slaperig wordt zodra de zon ondergaat en het donker wordt buiten.

 

Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat wordt aangemaakt door de pijnappelklier in de hersenen. Heeft u (te) weinig melatonineaanmaak in uw lichaam? Dan voelt u zich wakker. Heeft u veel melatonine in uw lichaam? Dan raakt u slaperig.


U kunt zelf diverse maatregelen nemen om uw melatonineaanmaak te vergroten. Dit hormoon wordt namelijk beïnvloed door licht. Door uzelf in de ochtend en middag bloot te stellen aan daglicht, programmeert u uw hersenen om op het gewenste moment van de dag melatonine aan te maken. Hierdoor is de kans groter dat de natuurlijke balans van dit hormoon herstelt.


Helaas geldt voor sommige mensen dat de natuurlijke aanmaak van melatonine onvoldoende is om zonder problemen te slapen. In zo’n geval is een melatoninesupplement een aanrader. Dankzij dit supplement helpt u de pijnappelklier in uw hersenen een handje om melatonine aan te maken en tijdig moe te raken in de avond én weer wakker te worden in de ochtend. Het gebruik van dit medicijn is niet schadelijk, al raden wij wel sterk af deze medicatie te gebruiken wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft. Daarover leggen we u verderop op deze pagina meer uit.


Medicijn gebruiken

Bij een verstoring in het slaapritme, is een gebrek of juist een overvloed aan melatonineaanmaak vaak de boosdoener. Om uw natuurlijke melatonineproductie weer op peil te krijgen, kunt u gebruik maken van medicatie die het melatoninehormoon stimuleert en het natuurlijke ritme van uw lichaam herstelt. De tabletten vormen in zo’n geval supplementen in aanvulling op de natuurlijke aanmaak van dit hormoon. Voor volwassenen (inclusief ouderen) geldt dat u 1, 3 of 5mg melatonine kunt gebruiken. De standaard ligt op 3 milligram.


Hoe u de melatoninetabletten inneemt, hangt af van welk type medicatie het is. Zo kunt u melatonine onder meer verkrijgen als gewone tablet of capsule, als tablet met vertraagde afgifte of als tablet onder tong. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden mg. Voor elk van deze medicijnen gelden weer andere regels voor inname. Hieronder vindt u daar meer informatie over.


Tabletten en tongcapsules

Wanneer u een reguliere melatoninetablet of een melatoninecapsule inneemt, kunt u deze geheel doorslikken met een half glas water. U kunt deze medicatie innemen in de volgende gevallen:

  • Wanneer u te laat in slaap valt of moeite hebt met ontwaken (in dit geval kunt u de melatoninesupplementen het beste zo’n 5 tot 6 uur innemen voordat het donker wordt)
  • Wanneer u te vroeg in slaap valt of te vroeg ontwaakt (in dit geval kunt u de melatonine het beste innemen nadat het donker wordt)
  • Als u kampt met een jetlag na een vliegreis (in dit geval kunt u de 1, 3 of 5 mg melatonine het beste innemen nadat u landt of op het moment dat u in uw hotel arriveert en gaat slapen
  • Wanneer u last heeft van een andere vorm van slaapstoornis (in dit geval neemt u het middel liefst in zo’n één tot twee uur voordat u naar bed gaat

Vertraagde afgifte

Voor melatoninetabletten met vertraagde agifte geldt dat u deze kunt innemen wanneer u moeite heeft met in slaap vallen of wanneer u ‘s nachts vaak wakker wordt en dus niet lekker doorslaapt. Het is in dit geval verstandig de melatonine zo’n één à twee uur voor het slapengaan in te nemen, liefst in combinatie met iets te eten.


Hoe lang slikken?

Wanneer u mélatonine slikt met vertraagde afgifte, mag u dit zo’n 13 weken achtereen gebruiken. Heeft het medicijn dan nog geen effect? Neem dan contact op met de huisarts en vraag om advies. De huisarts kan dan onderzoeken of de dosis verhoogd moet worden of dat het slimmer is om een ander medicijn te gebruiken. U krijgt dan in veel gevallen medicatie op recept voorgeschreven. Het gaat hierbij om medicijnen die niet bij Kruidvat, Etos of in onze online winkel te koop zijn, maar die enkel verkrijgbaar zijn via de apotheek. U heeft dan toestemming nodig van de dokter om dit recept te mogen ophalen en gebruiken.


Reist u veel voor uw werk? En onderneemt u daarvoor lange vluchten met het vliegtuig? Dan bestaat de kans dat u last heeft van jetlag. Dit heeft te maken met het reizen van de ene tijdzone naar de andere. Wanneer u een melatoninemedicijn gebruikt voor jetlag, gebruik het dan niet langer dan twee tot vijf dagen na aankomst. Heeft u moeite met in slaap vallen of doorslapen of heeft u last van een andere slaapstoornis? Gebruik het middelen dan een aantal weken tot maanden. Stop daarna een week om te kijken of de slaapproblemen terugkeren of dat u ook zonder het medicijn goed doorslaapt.

 

Dosis vergeten

Het kan voorkomen dat u één of meerdere malen een dosis melatonine vergeet in te nemen. In dat geval hoeft u zich geen zorgen te maken. U kunt de melatonine dan alsnog innemen in de nacht. Houd er wel rekening mee dat het ‘s nachts innemen van dit medicijn minder effect heeft dan de avond ervoor.


Autorijden en alcohol

Mélatonine kan bijwerkingen veroorzaken, waaronder moeheid en duizeligheid. Als u hier last van heeft, is het onverstandig om in de auto te stappen. Ook voor alcohol geldt dat dit mogelijk gevolgen heeft. Alcohol kan de bijwerkingen van het medicijn namelijk verergeren. Wij raden u daarom aan om uw alcoholgebruik zoveel mogelijk te matigen zolang u melatonine gebruikt.


Combinatie met andere medicijnen

U kunt melatonine zonder gevolgen gebruiken in combinatie met andere medicijnen. Wilt u hier meer over weten? Contacteer dan uw lokale apotheker en vraag om professioneel advies.


Zwangerschap en borstvoeding

Er is op dit moment weinig bekend over de combinatie tussen melatoninetabletten, zwangerschap en borstvoeding. Dit geldt voor alle melatoninesupplementen. Wij raden u daarom sterk af om melatonine te gebruiken wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft en last heeft van slaapproblemen, contacteer dan uw huisarts of apotheker voor advies. U krijgt dan een medicijn voorgeschreven dat niet voor problemen zorgt tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding.


Medicijngebruik stoppen

Ja, dit is geen probleem. U kunt de inname van melatonine op elk gewenst moment stopzetten. Houd er rekening mee dat het na langdurig gebruik wel enkele maanden kan duren voor uw lichaam de natuurlijke afgifte van melatonine volledig weet te herstellen. Dit kost tijd, maar is niet schadelijk.


Werkzame stoffen

De werkzame stof mélatonine vindt u niet in melatoninetabletten en medicijn genaamd circadin. U vindt hier meer informatie over in de bijsluiter van de Geneesmiddeleninformatiebank (CBG). Ook vindt u in deze bijsluiter meer details over het gebruik en de werkzaamheid van deze medicatie.

 

Zonder recept

Melatoninetabletjes zijn zonder recept verkrijgbaar onder diverse namen. U kunt dit medicijn in onze webshop bestellen zonder dat u toestemming nodig heeft van uw dokter of apotheker. Sinds 2007 is het medicijn internationaal op de markt onder de naam Circadin of onder de merkloze naam Melatonine. Het gaat hierbij om tabletten, capsules en tabletten voor onder de tong.

 

Samenvatting

  • Melatonine is een hormoon dat een rol speelt bij het slaap-waakritme. Het helpt u om moe te worden wanneer het donker wordt en u wakker te voelen zodra het licht wordt buiten. Het hormoon wordt aangemaakt door de appelpijnklier die zich in de hersenen bevindt.
  • Dit medicijn kan gebruikt worden bij diverse vormen van slapeloosheid of slaapproblemen. Het is dus niet alleen bedoeld wanneer u niet in slaap kunt komen of te lang doorslaapt, maar ook wanneer u niet op tijd moe wordt of moeite hebt met doorslapen in de nacht.
  • Het is doorgaans het beste om de melatonine enkele uren voor het slapengaan in te nemen. De werking is in dat geval optimaal en u voelt zich moe en gereed om te slapen zodra u naar bed gaat.
  • Voor melatonine met vertraagde afgifte geldt dat u deze 1 tot 2 uur voor het slapengaan inneemt.
  • Voor het gebruik van melatonine bij jetlag geldt dat u dit 2 tot 5 dagen na aankomst in het land van bestemming inneemt. Dit is voldoende om uw natuurlijke balans te herstellen en de hersenen zelfstandig melatonine te laten aanmaken
  • Pas op met autorijden en alcohol drinken en gebruik geen melatonine wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft. In dat laatste geval kunt u het beste de huisarts raadplegen en vragen om een alternatief slaapmedicijn. U krijgt dan medicatie voorgeschreven die geen bijwerkingen heeft, waardoor u en uw baby veilig zijn.
Merken