Verbeter uw gezondheid met DHEA

Verbeter uw gezondheid met DHEA

DHEA is de afkorting van een term genaamd dehydroepiandrosteron. DHEA is een hormoon dat door uw lichaam geproduceerd wordt in de bijnieren. Deze stof oefent een positieve invloed uit op uw hormoonspiegel en bevordert daardoor de immuunfunctie, de bloedsomloop, de ontwikkeling en het herstel van spieren en nog veel meer

 

Naarmate uw leeftijd hoger wordt, neemt de natuurlijke aanmaak van DHEA af. Om dit DHEA niveau op peil te houden en de bijnieren te stimuleren, is het verstandig om een DHEA-supplement te slikken. Zo helpt u uw lichaam om in balans te blijven.


Voordelen van supplementen

DHEA biedt uw lichaam veel voordelen. DHEA helpt tegen stress en depressie, het stimuleert het immuunsysteem en het is goed voor de cardiovasculaire gezondheid. Ook gaat DHEA veroudering tegen en bevordert het uw prestaties op het gebied van sport en lichamelijke intimiteit.


DHEA is een hormoon dat dicht bij het testosteron ligt. Het is zelfs het meest voorkomende steroïde stof in het lichaam en helpt daardoor bij de weerstand tegen bacteriën en uiteenlopende ziekten. Uit onderzoek komt naar voren dat het libido dankzij DHEA hoger wordt en dat u zich mentaal stabiel en gezond voelt na regelmatige inname hiervan.

 

Een ander belangrijk voordeel van dit supplement, is dat het de aanmaak van overmatig cortisol tegengaat. Cortisol is het zogenaamde stresshormoon. Deze stof heeft bovendien een spierafbrekende werking. Dit wordt ook wel de katabole werking genoemd. Mede om die reden is DHEA een belangrijke aanvulling op het supplement van sporters, zowel op het gebied van krachttraining als op het gebied van cardiovasculaire oefening, zoals hardlopen, zwemmen en de hometrainer of crosstrainer.

 

Geschikt voor mannen en vrouwen

DHEA-supplementen zijn geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Vooral bij vrouwen geldt dat ze het libido verhogen en een positieve invloed uitoefenen op vermoeidheidsklachten, zeker aan het einde van de dag. Ook voor mannen is DHEA nuttig, vooral voor mannen die sportief zijn en hun lichaam ook op latere leeftijd gezond willen houden.

 

Hoe lang voor het werkt?

De werking van DHEA merkt u niet meteen. U dient dit product gedurende langere tijd (enkele maanden) in te nemen voor het volledig effect heeft. Voor een 50 mg DHEA-supplement geldt dat dit zo’n drie á vier maanden kan duren. Daarvoor merkt u al wel effecten, maar naarmate u het langer inneemt, worden deze effecten sterker. Dit merkt u terug in uw mentale welzijn, uw stemmingen, uw lichamelijke energie, uw seksuele functies en uw algemeen welbevinden.

 

Symptomen bij tekort

Wanneer u een tekort heeft aan DHEA aanmaak in de bijnieren, ervaart u diverse symptomen, waaronder vermoeidheid, zwakte in de spieren en een verlaagd libido. Dit heeft nogal wat negatieve gevolgen, waaronder een versnelling van het verouderingsproces en een verhoogde kans op chronische ziekten. Om zeker te weten dat u een tekort hebt aan DHEA, is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Die kan in zo’n geval een bloedonderzoek aanraden. Op basis daarvan kunt u beslissen of u een supplement nodig heeft.

 

Is deze medicatie veilig?

Dit supplement is veilig om te gebruiken, daar hoeft u zich geen zorgen om te maken. Wel zijn er enkele uitzonderingen hierop. Ook zijn er mogelijk enkele bijwerkingen, dit is bij geen medicijn of supplement uit te sluiten. Mogelijke bijwerkingen van DHEA zijn acé, stemmingswisselingen en een verstoring in de hormoonbalans.


Wanneer niet gebruiken>

Wanneer u zwanger bent, borstvoeding geeft of een hormoongevoelige aandoening of auto-immuunziekten hebt, kunt u beter geen DHEA-supplementen gebruiken. Dit geldt ook wanneer u borstkanker of prostaatkanker hebt of bepaalde medicatie gebruikt waarin de bijsluiter vermeldt dat het gebruik van DHEA niet samengaat. Ook als u last heeft van lupus of depressie is het verstandig een huisarts te raadplegen voor het gebruik van DHEA.

 

Supplementen en topsport

Wanneer u topsport bedrijft of meedoet aan sportcompetities, is het gebruik van DHEA in sommige gevallen verboden. U kunt hierdoor worden gediskwalificeerd. Kijk dus vooraf goed naar het reglement en laat u informeren door de organisatie. Zo voorkomt u dat u wordt uitgesloten van deelname aan sportevenementen waar u hard voor traint.

 

Wanneer stoppen?

Er zijn momenten waarop het beter is te stoppen met DHEA. Allereerst kunt u het beste stoppen met DHEA wanneer u over de koers van enkele maanden geen significant resultaat ziet. Ook wanneer u merkt dat u veel last heeft van bijwerkingen van DHEA, is het beter het gebruik van dit middel te beëindigen. U kunt hiervoor altijd een consult aanvragen met de huisarts of apotheker. Die kan u vervolgens adviseren en verder helpen. Zo kan die een alternatief vinden voor DHEA.

 

Aanbevolen dosering

Welke dosering DHEA bij u past, hangt af van uw leeftijd en geslacht. In de meeste gevallen volstaat het voor volwassenen om een dosering te nemen van 25 tot 50 mg (milligram).

 

Supplementen als vervanging

Supplementen van welke aard dan ook vormen nooit een vervanging, maar vormen een aanvulling. Dit kan een aanvulling zijn op voeding en levensstijl, maar ook een aanvulling op de natuurlijke productie en verwerking van hormonen vanuit de bijnieren en de hersenen.

 

U kunt supplementen beschouwen als een gezonde aanvulling op uw dagelijks leven. Dat geldt ook voor een DHEAs. DHEA helpt u om op zowel fysiek als mentaal gebied beter te presteren en uw lichaam te beschermen tegen uiteenlopende aandoeningen. Of u nu DHEA gebruikt om ouderdom tegen te gaan, spierherstel te bevorderen, sombere gevoelens te verminderen of uw libido te verhogen: dit supplement helpt u om uw doelen te bereiken.

 

Hoe werkt het?

Uw lichaam maakt elke dag zo’n 200 miljard DHEA-moleculen aan. Elke cel van uw lichaam wordt omringd door zo’n duizend van deze moleculen. Wanneer er sprake is van stress, maakt de bijnierschors DHEA en cortisol aan. Dit verschaft u de juiste hormonen op problemen en uitdagingen te reageren. Omdat dit zoveel energie kost, leidt tot mogelijk ook tot spierafbraak en een verzwakt immuunsysteem. Het gebruik van DHEAs helpt om dit tegen te gaan en de natuurlijke balans van het lichaam te herstellen.


Dit hormoontype is niet de enige stof die in de bijnieren wordt geproduceerd. Er zijn zo’n 150 hormonen die door bijnieren worden aangemaakt. Elke stof heeft weer een andere functie en helpt uw lichaam beter te presteren. In de medische wereld wordt DHEA gezien als het meest voorkomende hormoon van het lichaam, maar ook het belangrijkste. Het wordt daarom ook wel een basishormoon genoemd.


Uit het DHEA-hormoon worden ook andere hormonen gemaakt. De werking daarvan is vergelijkbaar met een stamcel. DHEA geeft de hormonen vrij waar het lichaam behoefte aan heeft. Denk daarbij aan testosteron, zoals we al eerder noemden, maar ook oestrogeen. Dat is waarom DHEA echt niet alleen voor mannen belangrijk is, maar ook voor vrouwen.

 

Mogelijke gevolgen van tekort

Er is op dit moment geen direct bewijs dat DHEA invloed uitoefent op ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Wat wél bewezen is, is dat een tekort aan deze stof en combinatie met veel stress, een bijdrage levert aan veel andere kwalen, aandoeningen en symptomen. Hierdoor loopt u risico op uiteenlopende aandoeningen. Enkele voorbeelden daarvan vindt u hieronder:


  • Overgewicht en obesitas
  • Problemen met het immuunsysteem
  • Een krimpende hersenmassa
  • Problemen met het geheugen
  • Wisselingen in de stemming

Zoals u ziet, zorgt een tekort aan DHEA mogelijk voor veel problemen op gezondheidsgebied. Dit gebeurt onder meer in combinatie met de manier waarop u eet en met de hoogte van uw cholesterol. Heeft u een hoog cholesterol? Dan verbruikt de aanmaak van DHEA onvoldoende cholesterol. Het natuurlijke mechanisme om dit in balans te houden, voldoet dan niet langer. Dit zorgt voor aanvullende risico’s, zoals ziekten aan het hart, de vaten of zelfs een beroerte.


Wat kunt u nog meer doen?

In sommige gevallen heeft een te laag DHEA niveau een oorzaak waar u zelf niets aan kan doen. Dit kan een probleem zijn in de nieren of een hormonale verstoring vanwege medicijngebruik. Vaak is het echter zo dat een te laag DHEA-niveau te maken heeft met uw eigen levensstijl. Door hier goed op te reflecteren, kunt u het niveau verhogen en u weer gezond en fit voelen.


Voorbeelden van dingen die u kunt doen, zijn stoppen met roken, alcoholgebruik matigen en minder cafeïne drinken. Zo kunt u overstappen op decaf. Dit kan al enorm helpen. Ook wanneer u te zwaar bent, wordt uw DHEA niveau verstoord. U kunt dit voorkomen door af te vallen en meer te bewegen. Hiermee verlaagt u ook uw cortisol. Ook gezond eten is een pré. Hoe minder snelle suikers u tot zich neemt, hoe beter. Ook het eten van gezonde onverzadigde vetten is een aanrader.


Andere dingen die u kunt doen om uw DHEA op een gezond niveau te houden, zijn goed slapen, hardlopen, eiwitrijk voedsel eten, yoga, mindfulness, ademhalingsoefeningen en een goede balans creëren tussen werk en privé. Hoe beter u lichamelijk en geestelijk in balans bent, hoe gezonder u zich voelt.

 

Gevolgen tekort

Er is op dit moment geen direct bewijs dat DHEA invloed uitoefent op ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Wat wél bewezen is, is dat een tekort aan DHEA en combinatie met veel stress, een bijdrage levert aan veel andere kwalen, aandoeningen en symptomen. Hierdoor loopt u risico op uiteenlopende aandoeningen. Enkele voorbeelden daarvan vindt u hieronder:


  • Overgewicht en obesitas
  • Problemen met het immuunsysteem
  • Een krimpende hersenmassa
  • Problemen met het geheugen
  • Wisselingen in de stemming

Zoals u ziet, zorgt een tekort aan DHEA mogelijk voor veel problemen op gezondheidsgebied. Dit gebeurt onder meer in combinatie met de manier waarop u eet en met de hoogte van uw cholesterol. Heeft u een hoog cholesterol? Dan verbruikt de aanmaak van DHEA onvoldoende cholesterol. Het natuurlijke mechanisme om dit in balans te houden, voldoet dan niet langer. Dit zorgt voor aanvullende risico’s, zoals ziekten aan het hart, de vaten of zelfs een beroerte.