Ubiquinol

Ubiquinol

Ubiquinol is de gereduceerde, actieve vorm van co-enzym Q10 (CoQ10). Deze vitamine-achtige stof wordt van nature in het lichaam aangemaakt en komt in elke cel voor. Ubiquinol speelt een cruciale rol in de ondersteuning van cellen en in het bijstaan van organen.

Er zijn twee vormen waarin CoQ10 voorkomt: ubiquinol (de actieve vorm) en ubiquinone (de geoxideerde vorm). Ubiquinol is de vorm waarin CoQ10 van nature in het lichaam voorkomt. In het bloedplasma in een jong en gezond lichaam komt meer dan 95% van alle CoQ10 voor in de ubiquinol-vorm.

Jong en gezond met ubiquinol?

Als gezonde 20-jarige maak je nog voldoende ubiquinol aan in je lichaam. Bovendien kun je, als je geoxideerd Q10 zou innemen, dit met gebruik van energie en nutriënten omzetten in het actieve ubiquinol.

De concentratie van ubiquinol in het lichaam neemt jaarlijks af. Studies tonen aan dat zeker vanaf je dertigste het ubiquinol-niveau in je lichaam begint te dalen. De snelste afname vindt plaats in het hart.

Behalve leeftijd zijn er nog andere factoren die tekorten aan ubiquinol kunnen veroorzaken: verhoogde vraag door het lichaam (bv. bij sporten), verhoogde stress, onvoldoende inname van ubiquinol (of zijn bouwstoffen) via de voeding, genmutatie, gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bv. statines of cholesterolgeneesmiddelen).

Hoe kan ik meer ubiquinol innemen?

De aanbevolen dosering van ubiquinol hangt af van individu tot individu. Echter, ouderen of mensen die vermoeden dat hun ubiquinol-niveau gedaald is kunnen beginnen met een inname van 200 mg ubiquinol per dag. Gewoonlijk wordt na vier weken de dosis gehalveerd. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste mensen die gedurende één week 100 mg per dag nemen duidelijk verschil voelen. Clinici gaan ervan uit dat een standaard aanbevolen dosering om een gezond ubiquinol-niveau op te bouwen 50 tot 200 mg per dag is. Ubiquinol is een volkomen veilige stof en je kunt er niet te veel van innemen. Ubiquinol wordt gewoonlijk ingenomen bij het ontbijt maar het kan ook bij het avondeten ingenomen worden.

100 mg ubiquinol is de dosis die je vindt in: 3.40 kg rood vlees, 5.70 kg kippenvlees, 1.60 kg pinda’s, 50 porties spinazie of 120 blikjes sardines.

Hoe weet ik zeker dat het supplement dat ik kocht ubiquinol bevat?

Ubiquinol is van nature een witte stof, terwijl geoxideerd Q10 een oranje kleur heeft. Je kunt het een beetje vergelijken met een opengesneden appel. Net na het opensnijden is de appel wit. Als je de appel eventjes laat liggen, treedt er oxidatie op en wordt hij oranje-bruin.

Het is technisch vrij moeilijk om ubiquinol te maken. KANEKA Corporation uit Japan, pionier in natuurlijk CoQ10, is momenteel de enige fabrikant die in staat is om natuurlijk en bio-identiek ubiquinol te maken. Om zeker te zijn van een ubiquinol-product, is het goed om na te kijken of KANEKA (met logo of met naam) op de verpakking vermeld staat.

Hoe weet ik of ik mogelijk een ubiquinol-tekort hebt?

– Ik ben ouder dan 40 jaar
– Ik rook
– Ik sport meer dan twee maal per week
– Ik heb veel stress
– Ik eet weinig vers voedsel
– Ik heb ernstig overgewicht
– Ik heb verschillende dieeten gevolgd
– Ik neem statines

Merken